İade edilen Herakles heykeli ve altın taç ‘Kaçış Yok’ sergisinde
LONDRA’dan dönen ‘Herakles’ heykeli, İskoçya’ya getirilen M.Ö. ‘Kaçış Yok’ standında, Batı Anadolu Medeniyetlerine ait 4. yüzyıla ait ‘altın taç’, Hırvatistan ve Macaristan’dan getirilen çeşitli altın tabaklar, altın kaşıklar, madeni paralar, süs eşyaları ve bronz aynaların da aralarında bulunduğu 897 eser ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
‘Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Uluslararası Kültürel Varlık Ticaretiyle Mücadele Günü’ kapsamında, Türkiye’nin yurt dışından getirdiği Anadolu kökenli kültür varlıkları ile ülke içinde kurtarılıp restore edilen eserler Anadolu Medeniyetleri’nde sergileniyor ‘Kaçış Yok’ adı altında müze. Stantta ziyaretçilere sunuldu. Londra Heathrow Havalimanı’nda bir kişinin üzerinde bulunup Türkiye’ye getirilen Herakles heykeli, M.Ö. İskoçya’nın Edinburgh kentinde bulundu. Batı Anadolu Medeniyetlerinden kalma 4. yüzyıla ait Altın Taç, Hırvatistan ve Macaristan’dan getirilen çeşitli altın tabaklar, altın kaşıklar, madeni paralar, süs eşyaları ve bronz aynaların da aralarında bulunduğu toplam 897 parçanın yer aldığı sergi, 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek.
‘BU YIL 3 BİNDEN FAZLA ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK’
Serginin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğiyle söz konusu eserlerin iadesinin sağlandığını belirtti. , Jandarma Genel Komutanlığı, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı. . İnceciköz, “Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un şube müdürlüğünden daire başkanlığına yükselttiği, temsil ve faaliyet alanı genişleyen Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığımızın bazı paydaşlarımızla iş birliği içerisinde yaptığı çalışmalar sayesinde, Sadece 2023 yılında 3 binin üzerinde kültür varlığını ülkemize kazandırdık. “Gümrük koruma birimlerimizin hassasiyetiyle kültür varlıklarımızın ülkemizden hukuka aykırı olarak çıkarılmasının önüne geçtik. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 200’ün üzerinde müzemizde bulunan laboratuvarlarımızda 40’a yakın bölge koruma kurulumuz ve uzmanlarımızla kültür varlıklarının yerinde korunmasına yönelik faaliyetlerimizi sürdürdük.” dedi.
İnceciköz, Türkiye’nin 1970 UNESCO sözleşmesinden doğan sorumluluklarını yerine getirdiğini, konunun sadece kültürel bir mesele değil, aynı zamanda ulusal bir değer olduğunu kaydetti.
Öte yandan İnceciköz, kültür varlıklarının iadesi için yürütülen çalışmaları anlatan Artemis’in Yolculuğu adlı kitabın yayınlanacağını duyurdu. İnceciköz, sergide yer alan Herakles heykelinin Londra Heathrow Havalimanı’nda bir kişinin üzerine yakalandığını, heykelin MS 2. yüzyıla ait olduğunu söyledi. İnceciköz, “Anadolu coğrafyasındaki kültür varlıklarımız çok önemli ve çeşitlidir çünkü her zaman isyana maruz kalan topraklarda yaşıyoruz. Bunların tarihi ve kültürel değeri oldukça yüksektir.”
‘DEDEktif GİBİ ÇALIŞIYORLAR’
Kaçakçılık Dairesi’nin etki alanı ve politikalarının genişletildiğini hatırlatan İnceciköz, “Ülkemiz çok planlı bir çalışma yürütüyor. Öncelikle Dışişleri Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ile ikili ülkelerde çeşitli protokoller imzalamaya başladık. İçişleri, Emniyet Güçlerimiz ile yurt içi ve yurt dışı paydaşlarımız.Bu protokoller kapsamında uluslararası sözleşmelere bağlı kalarak, ülkemizle ilgili menşeli işlerimizin hızlı bir şekilde ülkemize gelmesini sağladık.Sonuçta kaçakçılığın kendisi başlı başına bir suçtur. Bu zorlu süreçte, keşke hiçbir eserimiz ülkemizden yurt dışına kaçırılmasaydı. 2023 yılının son yılında 3 bin 16 eserimizi büyük bir emek ve büyük bir gayretle ülkemize getirdik. Bu çok değerli bir rakam. Çünkü bizim Ülkemizin son dönemde kaçakçılığa karşı gösterdiği çabalar hem UNESCO hem de diğer ülkeler tarafından örnek alınıyor.Ülkemizden kaçırılan eserlerin ülkemize ait olduğunu kanıtlamak için arkadaşlarımız tıpkı dedektifler gibi çok önemli bilimsel çalışmalar yürütüyorlar. Bundan sonra hiç kimse tarihi eser kaçakçılığına kalkışmasın. “Bu politikaların sonucunda onu mutlaka yakalayıp ülkemize geri getireceğiz” dedi.
BAKAN ERSOY’DAN AÇIKLAMA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelemize hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün 14 Kasım. ‘Uluslararası Kültür Varlıkları Ticaretiyle Mücadele Günü’. Bugün, Türkiye tarafından ilan edildi. UNESCO’nun farkındalığını artırmak amacıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeyiz.” “‘Kaçış Yok’ sergisini düzenliyoruz. Titiz çalışmalarla ortaya çıkan bir grup eserimiz bu stantta ilk kez vatandaşlarımızla buluşuyor. Çizgi roman meraklılarına da bir sürprizimiz var. Kitabımızı yayınladık’ Bakanlığımızın kültür varlıklarımızın iadesine yönelik yürüttüğü çalışmaları heyecan verici bir anlatımla okumak isteyenler için Artemis’in Yolculuğu.” sözlerini kullandı.