Türkiye’ye F-16 satışının önündeki Kongre engeli aşıldı
ABD’nin Türkiye’ye F-16 satışının önemli aşaması dün itibarla tamamlandı ve Kongre’deki inceleme ve itiraz süreci tamamlandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 26 Ocak’ta Kongre’ye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul’un Senato’ya sunduğu itiraz gündeme geldi. Paul’un sunduğu yasa tasarısı Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne havale edildi ancak burada tasarı üzerinde başka bir işlem yapılmadı.
Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongre’deki 15 günlük süre önceki gece sona erdi ve ABD Silah İhracatı Kontrol Yasası (AECA) uyarınca ilgili kurumlar arasında satış sürecinin başlatılmasının önünde herhangi bir engel kalmadı. . AECA Kanunu’na göre söz konusu süre NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler için 30 gün olarak belirtiliyor.
40 adet F-16 Blok 70 satın alınacak
Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dışişleri Komisyonu ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nin dış ilişkiler komiteleri, tebliğin yapıldığı gün olan 26 Ocak’ta yaptıkları açıklamalarda, F-16’ların Türkiye’ye satışını onayladıklarını duyurdu. Türkiye, ABD’den 40 adet yeni F-16 Block 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçağa modernizasyon kiti talep etmişti. Geçtiğimiz yıl bazı Kongre üyeleri, ABD Savunma Bakanlığı’nın bütçe tasarısından F-16’ların satışını öngören ek maddeleri çıkardı.
“NATO için hayati önem taşıyor”
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ABD Kongresi’nin Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize F-16 uçağı alımını onaylama kararının ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Kongresi’nin Türkiye’nin F-16 alımına onay vermesine ilişkin Flake’in görüşlerini X sosyal medya hesabında paylaştı. Büyükelçi Flake, “Kongrenin bu hafta Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize F-16 uçağı alımını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin F-16 filosu NATO’nun ve müttefiklerin gücü açısından hayati öneme sahiptir” dedi. gelecek” dedi.